donderdag 26 februari 2009

flote

De voorbije drie dagen waren de moeite waard. Ik ben benieuwd hoe het in mijn volgende observatieschool aan toe gaat? Maar eerst over deze observatie/participatie stage.

Vreemd genoeg verstond ik op sommige momenten perfect wat de leerkracht of kinderen zeiden op andere momenten leek het Noors wel chinees. Soms had ik het gevoel dat Noors een Vlaams dialect was, gewoon goed luisteren en dan wist je wel wat er gezegd werd.

Tijdens de eerste observatiedag heb ik ook een klein beetje Noors geleerd. Ik leerde tot tien tellen in het Noors, dit dankzij een leerling die tijdens de rekenles altijd opnieuw tot telde als ze een rekensom moest maken. Ik ontdekte ook tijdens het bouwen van een blokkenhuis dat een deur een deur blijft. Toen ik in het Nederlands aan de kinderen vroeg waar de deur was van hun huis, keken ze raar naar mij. Ze verstonden niet wat ik had gezegd maar toch wisten ze waar ik het over had.




De tweede observatiedag zaten de kinderen te lunchen in de klas (lunch hier in Noorwegen = boterhammen eten in de klas om kwart voor elf). Toen ineens de schoolbel herhaaldelijk bleef rinkelen. De kinderen springen allemaal recht en één van de kinderen zij tegen mij ‘branalarme, branalarme’. Gelukkig dat ik dit begreep, samen met de kinderen verliet ik de klas en gingen we buiten zonder jas, muts, wanten, sjaal en schoenen in de sneeuw staan. Ja, de kinderen doen hun natte sneeuwschoenen uit als ze in de klas komen. En dan lopen ze op hun sokken of op pantoffels. Na veel getrappel en gehuppel mochten de kinderen terug naar binnen. Na de lunch ben ik een kijk gaan nemen in de timmerklas. Kinderen van het tweede leerjaar die druk hout aan het zagen zijn, of nagels aan het kloppen zijn of hout aan elkaar lijmen. Een van de kinderen maakte een boot met iemand op.



Deze week was niet alleen de week van de Noorse school maar ook de eerste keer dat ik echte Zwitserse rösti gegeten heb. Een Zwitserse klasgenoot had ons (Debbie, Dora, Toon en ik) uitgenodigd om rösti te proeven. Rösti is een dikke pannenkoek van geraspte aardappelen, gebakken in een pan.

De laatste observatiedag (vandaag) heb ik een tweede les ‘art’ gezien. Drie uur in de week krijgen de kinderen (vanaf het eerste leerjaar tot het zevende leerjaar) een artistiek vak (naaien, breien, timmeren, houtbewerking, koken, muziek en componeren, schilderen, …). Alle kinderen, zowel jongens als meisjes, leren dit. Het is de moeite om kinderen van het eerste leerjaar een appel te zien naaien. De kinderen krijgen naast deze ‘art’ lessen ook vaak buiten les. Ze leren hier dan langlaufen, skiën, sleeën en vuur maken in het bos. Op dit vuur maken ze dan worstjes warm of ze maken een geroosterde boterham of ze laten het aanbranden.



Op aanraden van een klasgenoot trekken we naar Gronland (waar staat er hier ergens op mijn computer een o met een schuine streep door, ik heb dit nodig om Grønland juist te schrijven) om daar inkopen te doen (het zou daar goedkoper zijn). Deze plaats blijkt maar 5 minuten wandelen te zijn, veel dichter als onze eerste plaatselijke supermarkt ‘kiwi’, en het is daar inderdaad veel goedkoper, een avondmaaltijd voor 27 kronen (€3).
Ja, we beginnen hier beter en beter onze weg te kennen en ik heb mijn draai hier al gevonden.

maandag 23 februari 2009

I'm a tree

We zijn terug enkele dagen verder, tijd om iets te schrijven.
Vrijdagavond was de moeite, een reeks moeilijke vragen van de nogal Noorse getinte quiz, leidde onze ploeg tot de tweede plaats. (Hoe kan dat?) Dank u Chavi, Dora, Esther, Hedvig en de verbeteraars van onze quizvragen.


Na deze quiz volgde er een klein feestje. Dansen op muziek, die de DJ lukraak koos. Ja, muziek is muziek en daar moet op gedanst worden. Op een bepaald moment staan we allemaal op een rij. We voeren dezelfde danspasjes uit (Hoe universeel kan muziek zijn?).



Van al dat dansen krijg je dorst. Ik ben onder de indruk van de grote colaflesjes en trek en foto (ja, de barman staat er nu ook op).

Zaterdag neem ik tijd om uit te slapen, tijd om mijn schoolwerk te doen en tijd om duizend andere dingen te doen zodat ik mijn schoolwerk kan uitstellen. Tegen de avond begin ik dan toch maar aan mijn ‘short paper’. Niet voor lang want om 9 uur werden we verwacht op het verkleedfeestje. Ik wist niet dat je op één avond engeltjes, een duivel, indianen, hippies, Ghostbusters, ghosts, lieveheersbeestjes, roodkapje, cowboy, 2 supermannen (een rode en een blauwe) en nog veel andere personages kon tegenkomen.

Zondag, sta ik wel vroeg op en verplicht mezelf om mijn schoolwerk af te maken. Tegen de avond (heb ik mijn kamer gekuist, nog spelletjes gespeeld op de computer en) is mijn tekst af, alles staat er in wat er moet in staan. Na een ruwe telling blijk ik niet genoeg woorden te hebben (ik mis er ongeveer 600, oeps).

Vandaag was een energierijke dag, voor mij toch. Na de les ga ik in Oslo op zoek naar mijn stageschool voor de komende drie dagen. Ik neem de metro en na een stevige wandeling van 20 minuten, bergop, ontdek ik mijn school. Daarna wandel ik terug naar de metro (bergaf)! Na mijn wandeling besluit ik om nog even te gaan sporten in de fitnessruimte in de hogeschool. Moe kom ik toe op mijn kot. Douche, mijn observatiestage voorbereiden en daarna lekker eten.

Ik ben benieuwd wat de stage gaat geven. Ik ga observeren en participeren in een lagere school aan de rand van Oslo. En zoals alle scholen in Oslo, wordt er lesgegeven in het Noors. Rarara, hoeveel ga ik daar van begrijpen?

vrijdag 20 februari 2009

Sound of muziek!

Eergisteren stond er zoals elke voormiddag les op het programma. Deze les ging voor de verandering over ‘migration, multiculture and music’en ze ging door in het muzieklokaal. Wat ik van deze les heb van geleerd is dat je met muziek over grenzen kan gaan. Via muziek leer je culturen kennen en waarderen. Tijdens de pauze maakten we gebruik van de instrumenten om zelf te experimenteren (zou iemand merken dat we dit niet kunnen).



Na de les heb ik voor de eerste keer gebruik gemaakt van de fitnessruimte in school. Het gebruik is gratis voor internationale studenten. Ik heb gelopen, gefietst, geroeid, … Het is een grote ruimte met veel toestellen, ik denk dat ik nog eens terug ga gaan.

s’ Avonds ben ik naar de filmavond gegaan (georganiseerd door enkele klasgenoten). Het kiezen van de film was in het begin nogal moeilijk. Maar toen bleek dat 3 van de 7 de Sound of Music nog nooit hadden gezien (of van hadden gehoord) was de keuze snel gemaakt. Het gat in hun cultuur moest zeker gedicht worden (na 2 weken les over cultuur heeft deze uitdrukking een andere betekenis voor mij, we houden het bij de oude).

Gisteren bleven we iets langer op school. Want Tsjechië en Zwitserland hadden hun cultuurpresentaties voorbereid. Nu ken ik enkele extra bezienswaardigheden in beide landen en het schoolsysteem is al iets minder onbekend.
s’ Avonds moest de overschot van puree van maandag opgegeten worden.

Vandaag ben ik na de les op zoek gegaan naar een verkleedkostuum (in een tweedehand winkel). Zaterdag mogen we naar een feestje maar we moeten verkleed zijn. Niemand van onze klas had er aan gedacht dat we dit zouden nodig hebben hier in Oslo. Niemand heeft dat dan ook mee. Omdat zelfs in een tweedehand winkel de kleren te duur zijn (om maar één keer aan te doen) besluit ik om creatiever en origineler te zijn. Ik kies voor gewone kleren en een buitengewone uitleg.

dinsdag 17 februari 2009

Er zijn 1, 2, 3, 4 potjes puree gevuld!

Zondag (eergisteren) ben ik de dag vroeg begonnen. In de voormiddag heb ik samen met de drie andere Belgische studenten de cultuur presentatie voor dinsdag in elkaar gestoken. We besloten om de volgende onderwerpen aan bod te laten komen: ons onderwijssysteem met bijhorende lessenroosters, typisch Belgisch eten/drank/plaatsen, de gemeenschappen en gewesten en enkele discussiepunten over ons onderwijssysteem. De cultuur presentatie gaat creatief en actief worden voor onze klasgenoten.

In de namiddag stond er een museumbezoek op de agenda. Samen met de Belgische en Nederlandse studenten stapten we op de bus en trokken we naar het Noors folkmuseum. Als we daar waren, kwamen we tot de vaststelling dat we moesten betalen (geen probleem) en dat het een openluchtmuseum is (een minpunt), vergelijkbaar met Bokrijk maar dan met typisch oud Noorse huisjes. Aangezien het buiten min 10 graden is, de zon niet schijnt en er een koude wind waait besluiten we om het een andere keer te bezoeken. We trekken terug naar het centrum van Oslo en gaan een warme koffie drinken in de Deli de Luca.

Om de dag af te sluiten gaan we naar Toon zijn kot (keuken). We maken daar taco’s met rijst en groenten klaar. Het was lekker en gevarieerd eten.
Het was zondag een drukke maar Nederlandstalige dag.

Gisteren ben ik op zoek gegaan naar prenten van typisch Belgisch eten, bieren, gebouwen en plaatsen. Naast deze bekende Belgische frieten, ’t Gravensteen, Palm en vele andere heb ik ook andere bieren, eten en plaatsen gezocht om hen te misleiden. De doeopdracht bij mij luidde dan ook ‘Haal de typisch Belgische zaken er uit! Daarna vertel ik jullie er meer over.’

Misschien wordt het dan wel een actieve presentatie, ik wist ook wel wat doen (prenten zoeken, afprinten op school, alles mooi uitknippen). ’s Avonds laat hebben we nog lekker gekookt (zalm, puree, wortels en prei). Dit is de tweede keer achter elkaar dat het eten gesmaakt heeft, maar het was dan ook perfect klaargemaakt.

Vandaag de dag van onze cultuurpresentatie, maar eerst nog les over non-verbale communicatie. Non – verbale communicatie is niet in alle landen hetzelfde; zo is je schoenzolen laten zien in Arabische landen het ergste wat je een andere kunt aandoen. Dit is gelijk aan tonen dat de andere niets waard is voor u (Denk nu even aan Bush die tijdens een persconferentie een schoen naar zijn hoofd kreeg).
Onze cultuurpresentatie was geslaagd, iedereen heeft actief meegewerkt, ze hebben veel bijgeleerd over het kleine land België en ik denk dat ze het niet snel zullen vergeten.

Deze namiddag ben ik begonnen aan mijn short paper. Een verslag dat we binnen twee weken moeten afgeven. Ik heb gekozen voor ‘perception and culture (values and beliefs)’ (waarneming en cultuur, waarden) als onderwerp. Eerst moeten we over ons onderwerp een stuk lezen. Dit moeten we dan samenvatten en onze eigen mening erbij voegen. De theorie van perception kan je best samenvatten in wat Mahatma Ghandi ooit zei “Your beliefs become your thoughts. Your thoughts become your words. Your words become your actions. Your actions become your habits. Your habits become your values. Your values become your destiny.”

Na twee dagen lekker avondeten klaar te maken, moet ik zeggen dat we vandaag veel (te veel) eten hebben gemaakt, er waren maar 7 personen die gingen mee-eten. De puree die overblijft, daar kunnen we nog eens met 7 man van eten. Oeps, foute inschatting.
Wat niet wegneemt dat het lekker was.

zaterdag 14 februari 2009

Post! post! post!

Eergisteren begon de dag zoals andere dagen, lopen naar de tramhalte om op tijd de tram te halen, en op tijd op school te geraken. Na de middag kwam de eerste cultuurpresentatie. De twee studenten van Noorwegen mochten de spits afbijten en iets meer vertellen over hun land (hoe hun onderwijssysteem werkt, de traditionele klederdracht, mooie plaatsen om te bezoeken, …).
Op mijn weg naar huis ben ik bij de post langsgegaan. Ik heb enkele postkaartjes gekocht en postzegels. Voor wie de postkaartjes zijn, verklap ik nog niet!
Tegen de avond had ik mijn Hongaarse vriendin Dora uitgenodigd om samen een film te kijken. Het was een leuke filmavond.

Gisteren was het een ‘Engels-rijke’ dag. Eerst de hele voormiddag les in het Engels, daarna de bijhorende artikels lezen in het Engels en als laatste ben ik bij Annie thuis sushi gaan maken. Het was haar verjaardag en ze had enkele mensen uitgenodigd om bij haar thuis sushi te komen eten. Ook hier werd Engels gesproken, voor sommige was dit geen probleem, andere geraakten in de war. Toen iemand vroeg hoe zij sushi moest maken luidde het antwoord “put your feeds in te water” ???? “Oh no, your hands”.


Vandaag is het min tien graden en de zon schijnt. Het ideale weer om te gaan sleeën met enkele vriendinnen. Eerst nemen we de metro tot helemaal boven Oslo. We genieten van de zon en het uitzicht en dan wagen we ons aan de eerste afdaling. Als alles verloopt volgens plan dan zouden we zeven metrostops terug moeten uitkomen. En kunnen we de metro terug nemen tot aan de top en dan nog eens afdalen en dan …We volgen gewoon de massa op goed geluk. “Sleeën op zich is niet moeilijk, je moet gewoon je linkervoet in de sneeuw steken als je naar links wilt en je rechtervoet in de sneeuw duwen als je naar rechts wilt.” Klinkt simpel, totdat je het probeert. Als je, je voet fout houdt dan krijg je een hele lading sneeuw in je gezicht en dan zie je niets meer (probeer dan eens te sturen). Zonder brokken komen we uit aan de metrohalte. ‘Goed, dan kunnen we nog eens proberen.’ Na het sleeën ben ik naar huis gegaan. Een douche nemen en mijn bevroren voeten laten ontdooien (mijn schoenen zijn precies niet waterdicht).

woensdag 11 februari 2009

Schoenen uit en handen wassen

Eergisteren had ik geen les. Een hele dag tijd om … de cursus te lezen. Boeiende onderwerpen, maar vooral vermoeiend omdat het in het Engels is. "Wat is Cultuur? Wat beïnvloed cultuur? Hoe ontwikkel ik mijn eigen identiteit in dit gegeven?"

Gelukkig had ik tegen de avond wat afleiding. Pannenkoeken eten! Bij een klasgenoot op kot zijn we eerst pannenkoeken gaan maken en daarna hebben we ze opgegeten.

Gisteren was ik van plan om piano te spelen tijdens de middagpauze. Op school hebben ze geluidsdichte kamers met daarin een piano of een drumstel of … Ruimte om te oefenen zonder dat iemand je hoort of stoort. Piano spelen was alvast het plan. Maar zover ben ik niet geraakt. De middagpauze bleek korter te zijn dan ik dacht en na de middag stond er een interessant museumbezoek op het programma.

Het museum bevind zich in het oude politiegebouw van Oslo. Het onderwerp van het museum is iets totaal anders, de 6 wereldgodsdiensten (Christendom, Jodendom, Islam, Boedhisme, Hindoeïsme en Sikhisme). Voor elke godsdienst hebben ze een tempel (kerk/synagoge/ moskee/…) dat je in Oslo vindt, nagebouwd. In elke ‘minitempel’ kregen we extra uitleg over de godsdienst zelf. Op een zeer korte tijd hebben we kennis gemaakt met de verschillende God(en) en de gebruikelijke rituelen in de ‘tempels’.
Je schoenen uitdoen voor je binnengaat.


Vandaag is het een normale dag, met de dagelijkse zorgen van een student (les volgen, winkelen voor het avondeten, artikels lezen voor de volgende les, …).

zondag 8 februari 2009

Komaan, ge kunt het (Gerd, she don't understand Dutch)!

Op tijd opstaan is toch niet alles. We komen later dan we dachten aan op het voetbaltornooi. Het eerste wat we opmerken is dat de andere deelnemers er echt wel voor gaan, kleine misrekening we wilden gewoon voor het plezier meespelen. Niets houdt ons tegen, we gaan ervoor. We spelen 4 matchen waarvan twee vriendenmatchen. Wat de eindstanden waren verzwijg ik even, wat ik wel wil zeggen is dat we twee keer gescoord hebben. En dit voor een team dat nog nooit heeft samengespeeld.

Na de laatste wedstrijd werden we uitgenodigd om s’avonds gratis pizza te komen eten in de pub. Iedereen van het team was welkom.

In de namiddag heb ik lekkere soep gemaakt. Energie opgedaan om de rest van de namiddag te kunnen werken voor school. Inderdaad in het weekend neem ik ook tijd om te werken voor school (Hoe voorbeeldig!).

Tegen de avond trokken Toon en ik richting pub, voor de pizza en ambiance. We zijn dan niet gewonnen, we hebben ons toch geamuseerd en er gratis avondeten bovenop gekregen. Als dat geen luxe is.




Toen we naar huis gingen sneeuwde het nog steeds. Alles was mooi wit geworden. Lang leven de sneeuw! Gisteren viel de temperatuur best mee, vanaf volgende week zal het -18° worden (overdag). Ik denk dat ik mijn skibroek dan uit de kast haal.

Vandaag ben ik met een aantal andere internationale studenten naar het Nationaal museum geweest. In dit museum is nu een tentoonstelling van Edvard Munch. Dit is een Noor, zijn bekendste schilderij is ‘Scream’. Een ander bekend schilderij van hem is ‘det syke barn’. Hier heeft hij verschillende versies van gemaakt. Na analyse van het echte doek is gebleken dat hij verschillende lagen verf heeft gebruikt en dat er eerst een extra persoon op het schilderij stond, die persoon heeft hij daarna overschilderd. Bij dit schilderij hoort het gedicht ‘The sick child’.

Na het museumbezoek ben ik samen met Debbie en Toon een uithoek van Oslo gaan verkennen. We zijn op de metro gestapt en pas afgestapt bij de laatste halte. We zaten nu hoog boven Oslo. In de verte konden we de stad nog zien. We zijn een eindje gaan wandelen in de prachtige besneeuwde natuur. En Debbie heeft geprobeerd om te sleeën met een plastic zak.




vrijdag 6 februari 2009

Warme en lekkere soep

Hallo allemaal,

Gisteren zijn we na de les naar het Vigelandpark geweest, met de hele klas. Vigeland was een bekende Noorse beeldhouwer. Hij heeft heel wat beeldhouwwerken gemaakt en deze in een park geplaatst. Wat de beelden betekenen weet niemand, want hij gaf nooit een uitleg bij zijn kunstwerken. Ik plaats later de foto’s op mijn blog, dan kan je zelf raden wat ze betekenen.

Na de wandeling mochten we bij de leerkracht thuis lekkere soep met brood gaan eten. De soep was lekker en ze was meer dan welkom na een lange en koude tocht in de sneeuw.

‘s Avonds ben ik gaan luisteren naar een bekende Noor. Hij verkoopt eten, dat je in grootwarenhuizen in Noorwegen kan vinden. Hij heeft zijn levensverhaal verteld. Moraal van het verhaal was: als je hard werkt en wil werken dan kan je overal geraken. Zelfs als je begint van niks.

Deze morgen was het -5° (best warm voor de tijd van het jaar). De tram was er vandaag een beetje sneller dan gisteren, lopen! Of wij waren net iets later.

Na de les hebben we enkele klasgenoten (van Holland) uitgenodigd om bij ons te komen eten. Het was lekker en leuk. Samen macaroni met groenten klaarmaken, samen eten en daarna samen afwassen en ‘gekke’ foto’s trekken.

Morgen ga ik voetballen. Samen met klasgenoten gaan we meedoen aan een mini – zaalvoetbaltornooi. Onze Multi - culturele klas tegen andere klassen van de hogeschool van Noorwegen. Ik heb zin in deze wedstrijden. Gewoon voetballen voor het plezier.

Noorse groetjes,
Gerd

woensdag 4 februari 2009

tas - kopje

Hallo,

Dinsdag is het de eerste keer dat we op school moesten zijn. Omdat we nog geen ticket hebben voor het openbaar vervoer, besluiten we om te voet te gaan. We trotseren de kou een driekwartier en komen goed op tijd in de klas aan.

Eerst krijgen we algemene informatie over de module en daarna moeten we onze studentenkaart gaan halen. "We nemen een foto en dan wordt hij gemaakt." (lachen!) Na de foto gaan we gezamelijk onze boeken kopen en daarna naar het treinstation om een maandabonnement voor het openbaar vervoer in Oslo te kopen.

Nadat we alle officiele papieren inorde gemaakt hebben ben ik met enkele klasgenoten naar de Ikea getrokken met de gratis IKEA bus. Inderdaad een bus van Ikea die je gratis en voor niks tot aan de Ikea van Oslo brengt(als dat niet makkelijk is!)

In de Ikea kwamen we tot de vaststelling dat Vlaams en Hollands niet altijd hetzelfde is. Een tas gaan kopen "een tas dat vind je niet in de Ikea, je hebt toch al een handtas.", een kopje dan om thee uit te drinken.

Uitgeput en laat kom ik toe op mijn kamer. Ik maak mij klaar voor de eerste les morgen en kruip uitgeput in mijn bed.

Deze morgen zijn we met de metro naar school gegaan. Dit ging een stukje sneller en was ook wel warmer. Buiten valt er nu sneeuw, alles ziet terug wit.

Net voor de les wordt het zaalvoetbalteam van onze klas geregeld. Ik ga meespelen, voor alle duidelijkheid, gewoon voor de fun.

Om 12 uur zit de eerste (discussie)les erop. "Hoe kijk jij naar mensen van een ander land? Vooroordelen, stereotype? En in hoeverre zijn ze waar?" Het was een eerste boeiende kennismaking met het multi-culturele.

Na de les gaan we een sportbroek kopen voor de zaalvoetbal competitie van vrijdag en zaterdag. Nu ben ik klaar voor de wedstrijden.

Dit is wat ik de laatste twee dagen meegemaakt heb. De rest volgt later nog.

Sprotieve groetjes,
Gerd

maandag 2 februari 2009

Oslo is ...

Hallo allemaal,

Ik ben vandaag eindelijk aangekomen op mijn kot (16 uur). Het is een gezellige kamer en dit wordt voor drie maand mijn thuis. Voordat ik hier aankwam heb ik gisteren de stad Oslo bezocht als een echte toerist. Rondwandelen, kijken, foto’s trekken en indrukken opdoen. Hier volgen enkele indrukken en ontdekkingen.

Oslo is de stad van trollen, van standbeelden op elke hoek van de straat, van grote pizza’s, van sneeuw en ijs, van ijspistes met zomerse muziek, van gigantische mooie gebouwen, van oneindig veel H&M, van tamme mussen in struiken, van heerlijke koffie in Deli De Luca, gedichten op voetpaden, …

Oslo is een mooie, zalige stad die ik zeker nog verder ga verkennen.


Vanaf morgen heb ik les. Ik heb vandaag al enkele klasgenoten ontmoet. Het zijn toffe mensen, ik voel dat het leuk gaat worden.

Noorse groetjes,
Gerd